Marineschepen.nl
 
   
 

Marinedagen: warm en gezellig druk


Bericht geplaatst: 04-07-2015 | Laatst aangepast: 04-07-2015

Ondanks de hitte bezochten vandaag zo'n 75.000 mensen de Marinedagen in Den Helder. Vandaag waren de poorten van de Nieuwe Haven voor het eerst sinds 2013 weer voor het publiek geopend. Tijdens de open dagen staat het 350 jaar bestaande Korps Mariniers centraal, maar natuurlijk zijn vele schepen te bezoeken en zijn ook de spectaculaire demo's weer van de partij.

Marinedagen 2015
Geen selfie, geen Marinedagen 2015. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

In verband met bezuinigingen worden de open dagen van de verschillende krijgsmachtdelen niet meer jaarlijks gehouden. De marine moest het in 2014 doen zonder de Marinedagen, maar vandaag konden belangstellenden uit binnen- en buitenland zich weer volledig storten in een dagje marine.Marinedagen 2015: weinig nieuws
De afwezigheid van een jaar heeft niet geleid tot grote veranderingen in de opzet van het evenement. Het belangrijkste verschil is de grotere rol van het Korps Mariniers in de Marinedagen. Het Korps dat dit jaar 350 jaar bestaat, heeft midden in het evenementengebied een grote compound gebouwd, die geÔnspireerd is op voormalige Nederlandse bases in Afghanistan. Hier wordt vrijwel alles wat de mariniers in huis hebben aan het publiek getoond en kunnen bezoekers ook zelf aan de slag. Jong en oud kan hier kennis maken met de wapens van het Korps, het gewicht van loodzware rugzakken ervaren, skieŽn en rijden in een rupsvoertuig.

Marinedagen 2015
Eťn van de vele activiteiten in het extra grote mariniersdorp. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Veel verrassingen zijn er deze editie niet. De bekende reddings-, anti-piraterij- en landingsdemo's zijn weer terug en zorgen voor het nodige spektakel. Minder sensationeel is de line-up van marineschepen. Hoewel de Nederlandse marine goed vertegenwoordigd is, is Zr.Ms. Karel Doorman duidelijk de grote afwezige. Het grootste en nieuwste Nederlandse marineschip komt volgende week pas terug van een negen weken durende reis. Tegelijkertijd zijn de buitenlandse gasten geen echte publiekstrekkers; de schepen uit Duitsland, Polen, Frankrijk, Groot-BrittanniŽ en BelgiŽ, zijn op de Leopold I na, mijnenbestrijdings- en hydrografische opnemingsvaartuigen. Dat is jammer want zeker de Royal Navy maar ook de Franse en Deense marine hebben zeer interessante fregatten en destroyers die nooit eerder op de Marinedagen zijn geweest.

Opvallend genoeg is het de Defensie Helikopter Groep/ luchtmacht die tijdens de Marinedagen voor toch een opvallende afwisseling zorgde met demo's door een NH-90, maar ook door een Apache, Cougar, Hercules en een static display van een Chinook.

Marinedagen 2015
Zr.Ms. Makkum (niet in beeld), BNS Crocus (geheel links), daarnaast FGS Siegburg en rechts Zr.Ms. Snellius liggen bij de Mijnendienst. Ideaal als u even uit de drukte wilt, want de grote meute gaat bij binnenkomst rechtdoor via de onderzeeboten naar de grote schepen. Gaat u direct linksaf, dan komt u bij de Mijnendienst. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Overzicht te bezoeken schepen

Nederlandse schepen
Zr.Ms. Makkum (mijnenjager Alkmaarklasse)
Zr.Ms. Snellius (hydrografisch opnemingsvaartuig Snelliusklasse)
Zr.Ms. Zeeland (patrouilleschip Hollandklasse)
Zr.Ms. Bruinvis (onderzeeboot Walrusklasse)
Zr.Ms. Walrus (onderzeeboot Walrusklasse)
Zr.Ms. Johan de Witt (LPD)
Zr.Ms. Van Speijk (M-fregat)
Zr.Ms. Rotterdam (LPD)
Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn (luchtverdediging- en commandofregat)

Marinedagen 2015
Lekker druk op BNS Leopold I. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Buitenlandse schepen
BNS Crocus (mijnenjager Asterklasse, BelgiŽ)
FGS Pegnitz (mijnenbestrijdingsvaartuig Ensdorfklasse, Duitsland)
FGS Datteln (mijnenbestrijdingsvaartuig Frankenthalklasse, Duitsland)
FS La Perouse (hydrografisch opnemingsvaartuig, Frankrijk)
HMS Echo (hydrografisch opnemingsvaartuig, Groot-BrittanniŽ)
ORP Lublin (mijnenlegger/ landingsschip, Polen)
FGS Siegburg (mijnenbestrijdingsvaartuig Ensdorfklasse, Duitsland)
BNS Leopold I (M-fregat, BelgiŽ)

Marinedagen 2015
Zoals altijd zijn de wachttijden voor de onderzeeboten lang. In verband met de hoge temperaturen worden flesjes met water uitgedeeld. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Tevreden
De Marinedagen 2015 zullen niet de boeken ingaan als baanbrekende editie, er is voor iedereen genoeg te zien en te doen. De bezoekers die Marineschepen.nl sprak waren zeer te spreken over hun dagje Nieuwe Haven.

Voor Ed van Biert was het ťťn en al nostalgie: "Ja ik vind het hartstikke leuk, dat heeft ook te maken met mijn achtergrond. Ik heb 7 jaar bij de marine gezeten. Ik heb het altijd reuze naar m'n zin gehad, maar op een gegeven moment -in 1976- heb ik er afscheid van genomen. De Vlootdagen zijn dan een mooie gelegenheid om toch weer een klein beetje nostalgie op te snuiven. Er is veel veranderd, de oude jagers en mijnenvegers waar ik op gediend heb zijn weg, maar daar zijn een hoop mooie dingen voor teruggekomen."

Ed komt vooral voor de schepen terug in z'n oude thuishaven: "Dat is toch het mooiste. De fregatten, die nieuwe P-boten, de Johan de Witt. Ja prachtig! Geweldige schepen om te zien."

Toch zou Ed niet meer mee willen. "Nee, niet meer. Ik ben bijna 64, kom op! Maar als ik het nog eens over zou doen, zou ik er niet na zeven jaar uit gaan. Nee. Als ik kijk naar de voordelen die er bijhoren... Maar goed, het is niet anders. Ik vind dit hartstikke leuk en zodra de Vlootdagen weer komen, ben ik erbij."Sander (20) heeft helemaal geen band met de marine, maar toch is ook hij enthousiast over de Marinedagen: "We zijn hier voor een verjaardag van een vriend van mij. Hij vindt de marine heel gaaf, dus zijn we vanuit Gelderland naar hier gekomen. Ik was heel lang geleden al een keer geweest, maar het is wel vet om te zien. Wat mij het meest opviel waren de demo's natuurlijk, maar ook de Johan de Witt. Ik wil in de zorg gaan werken en ik was echt verrast door wat ze op de Johan de Witt op dat gebied hebben. Dat was wel veel meer en groter dan ik had gedacht."

Je zou het niet verwachten, maar ook een onderzeeboot kan groter zijn dan je denkt. Thea van Weert had de lange wachttijden voor de twee onderzeeboten getrotseerd en was verrast na een bezoek aan Zr.Ms. Walrus: "Ik was voor het eerst op een onderzeeboot en van buiten lijken ze best klein, maar van binnen zijn ze toch best groot." Toch is ze niet te porren voor een baan bij de marine: "Ik heb de slaapkamers gezien: dat niet! Die waren toch heel krap!"

Zondag 5 juli is de tweede en laatste dag van de Marinedagen 2015. Vanaf 0930 uur zijn de schepen weer open voor publiek.

Marinedagen 2015
(Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Marinedagen 2015
De mijnenjagers liggen duidelijk niet op de route. Lekker rustig. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Marinedagen 2015
Bij Zr.Ms. Zeeland was het een stuk drukker. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Marinedagen 2015
Patat en marineschepen, wat wil een mens nog meer? (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Marinedagen 2015
Een idyllisch plekje zo onder de boom met een OPV op de achtergrond. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Marinedagen 2015
(Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Marinedagen 2015
Er waren veel mensen, maar het terrein is erg groot. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Marinedagen 2015
Vanaf maandag is dit weer ten strengste verboden! (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Marinedagen 2015
Hoe vaak krijg je nou de kans om in een Oto Melara 76mm kanon te kijken? Precies. Dan maar even op de tenen staan. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Marinedagen 2015
Een ritje in een BV is altijd spectaculair. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Marinedagen 2015
Menig bezoeker greep naar de wapens in het mariniersdorp. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Marinedagen 2015
Zr.Ms. Rotterdam is best indrukwekkend. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Marinedagen 2015
En ook een landingsvaartuig is best groot. Hier in het dok van de Rotterdam. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)Marinedagen 2015
De NH90 maakt veel lawaai en dat is sommige jonge bezoekers wat teveel. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Marinedagen 2015
Volle bak. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Marinedagen 2015
(Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen