Marineschepen.nl
 
   
 

Marinedagen 2017


Laatst aangepast: 22-06-2017

Op vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 juni 2017 worden in Den Helder de open dagen van de Koninklijke Marine gehouden. Deze Marinedagen vallen dit keer samen met Sail Den Helder.

Marinedagen
De vorige editie van de Marinedagen, in 2015, was warm en gezellig. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

De 58e editie van de Marinedagen zal dit keer weer drie dagen in beslag nemen, de vorige editie in 2015 was dat slechts twee dagen. Dat heeft ongetwijfeld te maken met Sail Den Helder dat al op donderdag 22 juni 2017 zal beginnen. Er worden dit jaar weer veel bezoekers verwacht; in 2013 kwamen 330.000 mensen naar Sail en de Marinedagen.Marineschepen Marinedagen en Sail Den Helder
Centraal tijdens Sail Den Helder en de Marinedagen staan uiteraard de schepen. En dat zijn er veel. Hoewel Sail Den Helder alleen voor de (grote) zeilschepen bedoeld is, doen hier ook veel marineschepen aan mee want een flink aantal van de tallships zijn in bezit van een marine.

Voor het eerst is Zr.Ms. Karel Doorman te bezoeken. Nog voor de indienststelling was de Doorman te bewonderen tijdens de Wereldhavendagen in 2014, tijdens de Marinedagen 2015 was het JSS echter op zee. In 2016 vonden de Marinedagen niet plaats, dus hebben de Marinedagen 2017 de Helderse primeur.
De twee M-fregatten zijn niet open voor publiek.

Tijdens de Marinedagen 2017 zijn geopend voor publiek:

Zr.Ms. De Ruyter (fregat, De Zeven ProvinciŽnklasse)
Zr.Ms. Tromp (fregat, De Zeven ProvinciŽnklasse)
Zr.Ms. Karel Doorman (joint supportship)
Zr.Ms. Holland (OPV, Hollandklasse)
Zr.Ms. Bruinvis (onderzeeboot, Walrusklasse)
Zr.Ms. Makkum (mijnenjager, Alkmaarklasse)
Zr.Ms. Vlaardingen (mijnenjager, Alkmaarklasse)
Zr.Ms. Luymes (hydrografisch opnemingsvaartuig, Snelliusklasse)
Zr.Ms. Mercuur (torpedowerkschip)

HMS Somerset
HMS Somerset, een Type 23 fregat van de Royal Navy. (Foto: Britse marine)

Helaas valt het aantal operationele buitenlandse marineschepen erg tegen. Dat wordt een beetje goed gemaakt door het grote aantal tallships dat in dienst is bij marines over de hele wereld. Waarvan overigens de Shabab Oman II door Damen in RoemeniŽ is gebouwd.

Buitenlandse marineschepen bij de Marinedagen:
HMS Somerset (fregat, Type 23, UK)

Marine zeilschepen bij Sail Den Helder.
FS Belle Poule (Frankrijk)
NE Cisne Branco (BraziliŽ)
SPS Juan Sebastian de Elcano (Spanje)
ARA Libertad (ArgentiniŽ)
ROS Mircea (RoemeniŽ)
FS Mutin (Frankrijk)
RNOV Shabab Oman II (Oman)
Zr.Ms. Urania
BNS Zenobe Gramme (BelgiŽ)

In het diepste geheim
Vele boeken zijn gesigneerd over de toonbank gegaan tijdens de reŁnie van de Onderzeedienst op 21 juni. (Foto: Sjoerd Hilckmann/ MCD)

In het diepste geheim te koop op de Marinedagen
Tijdens de Marinedagen zal het boek In het diepste geheim te koop zijn in de tent bij de Onderzeedienst, steiger 19. Het is ook mogelijk om het boek te laten signeren.

Zeeland
Zr.Ms. Zeeland op archiefbeeld. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Zeeland vertrekt tijdens Marinedagen
Een bijzondere activiteit in het programma is het vertrek van Zr.Ms. Zeeland. Het patrouilleschip zal Den Helder zaterdag voor vier maanden verlaten voor een verblijf in het Caribisch gebied als stationsschip. De Zeeland lost het M-fregat Zr.Ms. Van Amstel af, dat onlangs al terugkeerde in Den Helder en in april nog honderden kilo's cocaÔne wist te onderscheppen.

Op het land en in de lucht
Ook het Korps Mariniers pakt weer uit tijdens de Marinedagen. De mariniers zijn te zien tijdens de vele demonstraties, waaronder drugsbestrijdingsdemo's, amfibische landingen en antipiraterijdemonstraties. Daarnaast is het net als voorgaande jaren mogelijk om kennis te maken met de vele onderdelen van het Korps Mariniers in het mariniersdorp.

De Dienst MateriŽle Instandhouding (DMI) is onder andere verantwoordelijk voor onderhoud aan de schepen en onderdelen daarvan en zijn ook te bezoeken. Het grote dok is open voor publiek, net als de schepenlift. Daar is ook ťťn van de onderzeeboten te zien die het instandhoudingsprogramma ondergaat.

Het Defensie Helikoptercommando (DHC) zal meerdere demonstraties geven met de NH90-helikopter en Cougar.Geen parkeergelegenheid op de marinehaven
In het verleden konden bezoekers gebruikmaken van de parkeergelegenheden op de Nieuwe Haven. Dat kan dit keer niet. De bezoekers die per auto naar Sail Den Helder en de Marinedagen komen, parkeren hun auto op Kooypunt. Op dit industrieterrein waar de toegangswegen van Den Helder (de N9 en N99) samenkomen, wordt een speciaal transferium ingericht.

Vanaf het transferium rijden afzonderlijke lijnen van pendelbussen naar het centraal station en de andere naar de marinehaven. De bus naar de marinehaven stopt bij de brandweerkazerne, vlakbij de Onderzeedienst en de Mijnendienst.

Uiteraard zijn de Marinedagen en Sail Den Helder ook bereikbaar met het openbaar vervoer.

Viering 111 jaar Onderzeedienst en veteranen
Op woensdag 21 juni wordt voor oud-onderzeebootmannen een reŁnie georganiseerd op de Nieuwe Haven in verband met het 111 jarig bestaan van de Onderzeedienst.

Een dag later, op 22 juni, wordt voor veteranen van de Koninklijke Marine weer een dag georganiseerd voorafgaand aan de Marinedagen.

comments powered by Disqus

Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Dossiers

Gerelateerde artikelen
Marinedagen 2015
Marinedagen 2013