Marineschepen.nl
 
   
 

Amerikaanse torpedobootjager op Navy Days Zeebrugge
Bericht geplaatst: 06-06-2016 | Laatst aangepast: 29-06-2016


Dit jaar zijn er geen Marinedagen in Den Helder. Maar niet getreurd, want in Zeebrugge worden de vlootdagen van de Belgische marine georganiseerd: de Navy Days. Met de komst van o.a. een Amerikaanse torpedobootjager en een Nederlandse onderzeeboot zijn de Navy Days een uitstekend alternatief.

USS Donald Cook
USS Donald Cook, een van de 62 destroyers van de Arleigh Burkeklasse, onlangs in de Middellandse Zee. (Foto: US Navy)

Op vrijdag 1 en zaterdag 2 juli 2016 staat Zeebrugge in het teken van de Navy Days. Eťn van de meest bijzondere schepen van de Belgische vlootdagen is USS Truxtun, een Arleigh Burkeklasse torpedobootjager. Normaliter worden nieuwsgierigen op grote afstand gehouden van deze Amerikaanse destroyers, maar nu is het schip te bezoeken.Lang was onbekend welke van de 62 Arleigh Burkeklasse destroyers naar Zeebrugge zou afreizen. Vlak voor de Navy Days begonnen, werd bekend dat het USS Truxtun wordt. Het schip had een rol in de film Captain Phillips als USS Bainbridge.

De volgende schepen zijn tijdens de Navy Days te bezoeken:
• USS Truxtun (Arleigh Burkeklasse, torpedobootjager, Verenigde Staten)
• Zr.Ms. Friesland (Hollandklasse, patrouilleschip, Nederland)
• Zr.Ms. Bruinvis (Walrusklasse, onderzeeboot, Nederland)
• Croix du Sud (Eridanklasse, mijnenjager, Frankrijk)
• HMS Hurworth (Huntklasse, mijnenbestrijdingsvaartuig, Groot-BrittanniŽ)
• ORP Lublin (Lublinklasse, mijnenlegger/ landingsschip, Polen)
• BNS Leopold I (Leopold I-klasse, fregat, BelgiŽ)
• BNS Louise-Marie (Leopold I-klasse, fregat, BelgiŽ)
• BNS Crocus (Asterklasse, mijnenjager, BelgiŽ)
• BNS Crocus (Asterklasse, mijnenjager, BelgiŽ)
• BNS Lobelia (Asterklasse, mijnenjager, BelgiŽ)
• BNS Narcis (Asterklasse, mijnenjager, BelgiŽ)
• BNS Primula (Asterklasse, mijnenjager, BelgiŽ)
• BNS Godetia (Godetia, Commando en logistiek ondersteuningsschip, BelgiŽ)
• BNS Castor (Castorklasse, patrouilleschip, BelgiŽ)Woordvoerder Hubert Rubbens zei tegen Jaime Karremann van Marineschepen.nl dat het niet eenvoudig was om marineschepen naar de Navy Days te krijgen, omdat veel schepen opdrachten hebben op zee. Wel kan de line-up mogelijk worden uitgebreid met de komst van een Brits Type 23 fregat, in Zeebrugge wacht men nog op bevestiging. De Belgische marine viert namelijk 75 jaar samenwerking met de Royal Navy en het fregat kan de viering extra luister bijzetten.

Het is de 35e keer dat de Navy Days worden georganiseerd. Lang was onduidelijk of deze editie door kon gaan in verband met de verhoogde veiligheidsmaatregelen in BelgiŽ. De open dagen van de Belgische landmacht werden eerder dit jaar geannuleerd, maar de Belgische marine en luchtmacht kunnen hun open dagen wel organiseren.

Met dat besluit werd voorkomen dat Zeebrugge twee jaar verstoken bleef van de Navy Days; in 2015 werd het evenement afgelast vanwege bezuinigingen. Net als in Nederland zullen ook in BelgiŽ vanwege bezuinigingen niet meer ieder jaar open dagen worden georganiseerd. De Belgische en Nederlandse marine, die inmiddels haast gefuseerd zijn, willen de open dagen daarom op elkaar afstemmen: "In de toekomst gaan we alternerend werken," legt Rubbens uit "een jaar in Zeebrugge en een jaar in Den Helder. Dat doen we om niet in concurrentie te zijn, maar ook om te besparen."

De Navy Days kosten de Belgische marine 75.000 euro aan personeelskosten en weekendvergoedingen. In 2014 werd het evenement door 25.000 mensen bezocht.

Vanaf morgen (dinsdag 7 juni) zal op de Facebookpagina van de Belgische marine iedere dag een update verschijnen over het evenement.

De Navy Days worden georganiseerd op de Marinebasis in Zeebrugge (Graaf Jansdijk 1). Openingstijden: 1000 - 1800 uur.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Marinedagen '15