Marineschepen.nl
 
   
 

Nederlandse commandeur heeft leiding over missie in Rode Zee vanaf Karel Doorman


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 17-06-2024 | Laatst aangepast: 17-06-2024


Commandeur Georges Pastoor is sinds afgelopen zaterdag 'Force Commander' van de EU-missie Aspides. Pastoor heeft de tactische leiding op zee vanaf de Karel Doorman. Vorige week maakte de minister van Defensie al in een brief aan de Tweede Kamer bekend dat de Doorman tot en met begin augustus vlaggenschip zal zijn van Aspides. De missie heeft als doel schepen in de Rode Zee te beschermen tegen aanvallen door Houthi-rebellen.

Commando-overdracht
Rechts de nieuwe 'Force Commander' commandeur George Pastoor, links de vertrekkende Italiaanse schout-bij-nacht Costantino en in het midden de Griekse schout-bij-nacht Vasileios Gryparis, commandant Aspides. (Foto: EUNAVFOR Aspides)

Vanuit Brussel was Nederland in april gevraagd of de Karel Doorman, behalve bevoorradingsschip en varend hospitaal ook vlaggenschip kon worden. Na het vertrek van de Italiaanse torpedobootjager Caio Duillio (Orizzonteklasse) voerde de Italiaanse staf het commando over de operatie op zee vanaf het fregat ITS Virginio Fasan (FREMM).De Fasan is niet ingericht voor een staf met vlagofficier, de veel grotere Doorman wel. Behalve het huisvesten van de Force Head Quarters (FHC) aan boord van het logistieke ondersteuningsschip, levert Nederland ook de commandant en staf.Pastoor was enkele maanden geleden, in de rang van kapitein ter zee, nog in de Tweede Kamer als hoofd afdeling Maritiem Optreden van de Directie Plannen om de plannen rond de nieuwe fregatten en amfibische transportschepen toe te lichten. Drie jaar geleden was hij commandant van Zr.Ms. Evertsen, het fregat dat met de Britse carrier naast Azië voer en in de Zwarte Zee belaagd werd door Russische schepen en vliegtuigen.

Afgelopen zaterdag was Pastoor in Djibouti, waar hij op het helikopterdek van de Virginio Fasan het commando ontving van de Italiaanse schout-bij-nacht Stefano Costantino. Pastoor werd daarmee Force Commander, de leiding over de totale missie ligt in handen van een Griekse admiraal, die de missie leidt vanaf een basis in Griekenland.

Commando-overdracht
In het midden onder anderen demissionair minister van Defensie Kajsa Ollongren, schout-bij-nacht Gryparis, commandeur Pastoor en vice-admiraal René Tas. Vanaf het helidek van de Fasan in Djibouti, op de achtergrond Zr.Ms. Karel Doorman. (Foto: EUNAVFOR Aspides)

Djibout is een van de weinige relatief veilige havens in de buurt van het operatiegebied. Veel havenbezoeken heeft de Doorman dan ook niet tijdens deze inzet. Het schip is op 21 april vertrokken vanuit Den Helder, maar moest langer in de Middellandse Zee verblijven omdat de Goalkeepers kuren vertoonden. Het logistieke ondersteuningsschip voer vervolgens op 11 mei door het Suezkanaal en tien dagen later werd het eerste marineschip in de Rode Zee bijgetankt.


Vanuit Nederland was een delegatie naar Djibouti afgereisd. In het filmpje staat dat Pastoor de rang heeft van commodore, maar dat is een rang bij de Nederlandse luchtmacht en de rang van commandeur bij veel Engelstalige marines.

Medische inzet
De Doorman heeft de afgelopen weken meerdere marineschepen bevoorraad. Donderdag werd de medische tak van het schip ook voor het eerst ingezet voor een gewonde opvarende van een ander schip. Dat liet defensie afgelopen weekend weten.

Een opvarende van een koopvaardijschip was zwaargewond geraakt nadat raketten het schip hadden getroffen. Met een Amerikaanse helikopter werd de man naar de Doorman vervoer waar hij door het medische team aan boord werd verzorgd.Aanvallen
Hoewel de aanvallen van de Houthi-rebellen minder hevig zijn dan in het begin, is het niet bepaald rustig in de Rode zee. Donderdag werd nog een bulkcarrier getroffen door raketaanvallen van de rebellen, een dag eerder wisten de rebellen een andere bulkcarrier tot zinken te brengen met een varende drone. Bij die aanval kwam een bemanningslid om het leven.

Vorige week werden ook in en boven de Rode Zee patrouilleboten, varende en vliegende drones van de Houthi's uitgeschakeld. De Amerikaanse operatie Prosperity Guardian vernietigde ook zeven radars die de Houthi-rebellen in Jemen gebruikten.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Doorman mogelijk vlaggenschip

JSS door Suezkanaal

Doorman heeft problemen met wapensystemen

Doorman bij Kreta
Rangen en standen