Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. Evertsen op de nominatie voor NAVO-inzet


Bericht geplaatst: 17-04-2014
Laatst aangepast: 17-04-2014


Het Luchtverdediging- en Commandofregat Zr.Ms. Evertsen dat nu in de Golf van Aden strijdt tegen piraterij, staat op de nominatie om naar de Zwarte Zee te worden gestuurd. De NAVO buigt zich op dit moment over de beschikbare eenheden. Wanneer bekend wordt of de Evertsen daadwerkelijk de NAVO anti-piraterijmissie gaat verruilen voor de versterking van de oostgrens van de NAVO, is niet duidelijk.

Evertsen
Zr.Ms. Evertsen is nu onderdeel van het eskader SNMG2 en zou samen met de andere schepen in dat verband naar de Middellandse of Zwarte Zee gestuurd kunnen worden. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Gisteren maakte Secretaris-generaal Rasmussen bekend dat de NAVO de verdediging in het Oostzeegebied en in Zuidoost-Europa gaat versterken. De maatregelen zouden direct van kracht worden. Een belangrijk onderdeel van die versterking is een grotere aanwezigheid van NAVO-vlootverbanden in de Oostzee en Middellandse Zee. Dit kan betekenen dat Zr.Ms. Evertsen eerder het anti-piraterijtoneel gaat verlaten en zal opstomen naar de Middellandse Zee en eventueel de Zwarte Zee. Het Nederlandse fregat zal dat uiteraard niet alleen doen, maar als onderdeel van een eskader.



Permanent NAVO eskader
Sinds 18 februari 1965 heeft de NAVO een permanent eskader over de zeeën varen dat op ieder moment ingezet kan worden. Het vlootverband stond in den beginne bekend als het Matchmaker Squadron en werd later opgesplitst in Standing Naval Force Atlantic (STANAVFORLANT) en Standing Naval Force Mediterranean (STANAVFORMED). Ook werden specifieke mijnenbestrijdingseskaders toegevoegd. Sinds 2005 hebben de eskaders de huidige namen, zoals Standing NATO Maritime Group etc. Grofweg wordt nog altijd de splitsing aangehouden van twee eskaders in de noordelijke wateren en twee in zuidelijke wateren.

De Koninklijke Marine levert al sinds het allereerste vlootverband schepen voor de NAVO eskaders. Ook aan de huidige vlootverbanden levert Nederland een bijdrage. Dat is nu in de vorm van een mijnenjager en een fregat. Deze schepen nemen als onderdeel van het NAVO vlootverband deel aan missies en oefeningen. Voor het vlootverband van Zr.Ms. Evertsen betekende dat bestrijding van piraterij nabij Somalië.

De NAVO kan de presentie van marineschepen in de Oostzee en Middellandse Zee verhogen door de vlootverbanden te herpositioneren. Op dit moment is Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1) in Lissabon, waar het gisteren arriveerde vanuit noordelijker gelegen wateren. Daarvoor nam het deel aan Joint Warrior, nabij Schotland. Ook oefende het gedurende een aantal weken voor de Noorse kust, samen met andere marineschepen die geen deel uitmaakten van SNMG1. Dit eskader zou naar de Oostzee gestuurd kunnen worden.

SNMG2 is in de Golf van Aden, waar het tegen piraterij strijdt. Dit vlootverband zou naar de Middellandse Zee of de Zwarte Zee kunnen. Dan zal ook Zr.Ms. Evertsen meegaan.

NAVO eskaders
De posities van de NAVO vlootverbanden op dit moment. De mijnenbestrijdingseskaders zitten al goed. (Bron: Marineschepen.nl)

Hieronder een overzicht van de eenheden:

Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1)
• HNoMS Thor Heyerdahl (vlaggenschip, Noors fregat Fridtjof Nansenklasse)
• FGS Magdeburg (Duits korvet Braunschweigklasse)

Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2)
• ESPS Cristóbal Colón (vlaggenschip, Spaans fregat Alvaro de Bazanklasse)
• Zr.Ms. Evertsen (Nederlands fregat, De Zeven Provinciënklasse)
• TCG Gökçeada (Turks fregat Gabyaklasse)
• ITS Francesco Mimbelli (Italiaanse destroyer Durand de la Penneklasse)

Standing NATO Mine Clearing Maritime Group 1 (SNMCMG1)
• BNS Bellis (vlaggenschip, Belgische mijnenjager Asterklasse)
• Zr.Ms. Makkum (Nederlandse mijnenjager Alkmaarklasse)
• HNoMS Otra (Noors mijnenbestrijdingsvaartuig Altaklasse)

Standing NATO Mine Clearing Maritime Group 2 (SNMCMG2)
• FGS Rhein (vlaggenschip, Duits ondersteuningsschip Elbeklasse)
• ITS Chioggia (Italiaanse mijnenjager Gaetaklasse)
• FGS Weilheim (Duitse mijnenjager Frankenthalklasse)

Makkum
Zr.Ms. Makkum is al met SNMCMG1 in de Oostzee. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Concrete maatregelen
Zoals hierboven al vermeld, buigt de NAVO zich op dit moment over het herpositioneren van de vlootverbanden. De eskaders zullen dan in de aangewezen regio deelnemen aan oefeningen met bevriende landen en havenbezoeken afleggen. Op deze manier verbeteren zij de onderlinge samenwerking en geven zij een signaal af van de NAVO aan -in dit geval- Rusland.

Het mijnenjagerseskader SNMCMG1 met Zr.Ms. Makkum in de gelederen is al in de Oostzee en zal daar oefeningen gaan uitvoeren en havenbezoeken afleggen. In die Oostzee wordt ook sinds 1971 de grote jaarlijkse oefening BALTOPS gehouden. Deze oefening wordt nu weer aangegrepen om de samenwerking tussen NAVO schepen te verbeteren en de aanwezigheid te tonen. Ook Nederland zal met enkele schepen gaan deelnemen aan de oefening die in juni wordt gehouden. Rusland is de laatste jaren met regelmaat deelnemer geweest. Zij zijn dit jaar waarschijnlijk niet uitgenodigd.



De te verwachten herpositionering van SNMG2 van de Golf van Aden naar de Middellandse Zee, zal gevolgen hebben voor Zr.Ms. Evertsen. Het LCF zou dan de anti-piraterijmissie (samen met de andere schepen) vervroegd afbreken. Het definitieve besluit is nog niet genomen. Of de geplande thuiskomst half mei dan vertraagd zal worden is ook nog niet bekend.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
LCF'en
NL schip naar Zwarte Zee?
NAVO oefening Zwarte Zee
7 Provinciën Northern Archer
Evertsen anti-piraterij