Vliegkampschepen zijn "in"

Bookmark and Share
Laatst aangepast: 01-02-2003

Opvallend veel landen zijn op dit moment bezig met het ontwerpen van nieuwe vliegkampschepen (CV) en LHD's (Landing Helicopter Dock). Marineschepen.nl geeft een kort overzicht.


De Charles de Gaulle (Frankrijk) vertrok vorige week stiekem richting Irak; steeds meer landen zien het nut in van dergelijke schepen en hebben daar ook wat voor over.

Een aantal landen is van plan om het aantal vliegkampschepen uit te breiden, andere landen zijn juist van plan om geheel nieuwe type schepen te bouwen.Overzicht
Op dit moment beschikken Frankrijk, ItaliŽ, Groot-BrittanniŽ, Spanje, Rusland, Thailand en natuurlijk de Verenigde Staten over vliegkampschepen. De LHD is wat minder vertegenwoordigd: Groot-BrittanniŽ, Japan en de Verenigde Staten maken op dit moment gebruik van een dergelijk type schip. Gezien het feit dat ook steeds meer landen een LPD (Landing Platform Dock) gaan bouwen, omdat de afgelopen jaren steeds meer de nadruk ligt op operaties in kustwateren en inzet van mariniers, is ook een toename in nieuwbouw van LHD's begrijpelijk. De LHD biedt meer ruimte aan helikopters en is een welkome ondersteuning bij operaties op de grens van water en land.

Hieronder een (incompleet) overzicht van nieuwbouw van vliegkampschepen en LHD's.

LAND NAAM TYPE FASE AANT. IN DIENST
Frankrijk ? CVN ontwerpfase 1 20??
Frankrijk Mistral LHD bouwfase 2 2005
ItaliŽ Andrea Doria CV bouwfase 1 2007
GB ? CV ontwerpfase 2 2015
Spanje ? LHD ontwerpfase ? 2010
Spanje ? CV ontwerpfase 1 2020?
Zuid-Korea LDX LHD ontwerpfase 1 ?
Thailand ? CV plannen 1 ?


Ver gevorderd
Zoals in bovenstaand overzicht te zien is, bevinden een aantal schepen zich nog in het begin stadium (het tweede vliegkampschip van Thailand bijvoorbeeld) en andere zijn alweer wat verder. Eťn van de meest recente ontwikkelingen is het feit dat de Royal Navy in zee is gegaan met BAE Systems voor de nieuwe vliegdekschepen. Het goedgekeurde ontwerp is hieronder te zien.
De Franse Mistral is wat verder gevorderd. Onlangs werd voor het tweede schip staal gesneden. De bouw van het eerste schip is reeds begonnen.Foto's
Hieronder een aantal zgn. artist impressions van een aantal ontwerpen. Klik op de foto's voor een vergroting.


De Zuid-Koreaanse LDX. Naast dit schip, worden op dit moment een groot aantal andere geavanceerde schepen gebouwd. Veelal met Nederlandse sensoren en wapensystemen (zie ook de goalkeeper op deze tekening).


BAE Systems is het geworden, maar het ontwerp was van Thales UK.


De Mistral (Frankrijk).


Het Spaanse ontwerp voor de LHD. In 2010 kun je foto's verwachten!

Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Dossiers
Vliegkampschepen 2011
Marine in cijfers
Anti-piraterij SomaliŽ
Analyse Venezuela

Gerelateerde artikelen
Charles de Gaulle
Queen Elizabeth
Cavour
Juan Carlos I
Vliegkampschip doder