Marineschepen.nl
 
   
 

Blog 9 Roy van Hesteren: wekelijkse oorlog


Bericht geplaatst: 15-10-2014

De Evertsen is een schip van oorlog en de adelborsten kwamen daar vandaag wel achter: weinig slaap, anti-flash, machinegeweren en zoeken naar onderzeeboten.

Roy van Hesteren Zr.Ms. Evertsen
Een adelborst in de technische centrale tijdens gevechtswacht. (Bron: ADBTD Van Hesteren)

Dag 11, donderdag 9 oktober 2014
Vandaag stond er weer een weekly war op het programma. Deze dag begon met het in orde maken van onze hut, zodat er geen losse spullen lagen die konden bewegen. Het wakker worden vandaag ging wat moeizamer, aangezien er een aantal van ons vannacht ook al op de brug en in de commandocentrale hadden meegelopen, en ik in de technische centrale. Dus na een kort nachtje een drukke dag voor de boeg. Om 07.45 uur verschenen wij op de brug met onze anti-flashuitrusting.
Het zag er heel spannend uit, allemaal witte kappen en handschoenen. Veel meer konden we helaas ook niet zien, want het was erg mistig buiten. Het zicht was soms maar 2 mijl.De adelborsten op de brug hadden ook een taak in de gesimuleerde oorlog. Wij stonden namelijk als uitkijk. Vooral goed opletten op lichtflitsen en opkomende periscopen van onderzeeŽrs. Er werd flink wat heen en weer geroepen op de brug en de officier van de wacht had een pittige taak.

Tussendoor moesten we natuurlijk ook nog eten en dit moest zo snel mogelijk. Dit heet 'action messing' en snap nu waarom dat zo heet.

Aan de gesimuleerde oorlog kwam ook weer een eind en het schip kon weer over op de normale wachten. Om 14.30 uur zaten we met alle adelborsten in de stafruimte voor een gesprekje met de commandant. De commandant wilde weten hoe het met ons ging en kwam praten over de belevenissen. Direct na dit gesprek zijn we nog naar de brugvleugel gegaan voor een uitleg over de ' MAG' en de 'punt 50'. Van dichtbij konden we de wapens bekijken en aanraken. Dit was natuurlijk een geschikt moment om foto's te maken.Daarna werden de verschillende werkzaamheden bij de dienstvakken afgerond en konden de meesten van ons even lekker ontspannen in de hut, cafetaria of bij de sportapparatuur.

Snel naar de volgende blogpost van Roy: nr. 10, op naar Stockholm

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Dossiers

Gerelateerde artikelen
Blog overzicht Northern Archer
Blog 1 Roy v. Hesteren
Blog 2 Roy v. Hesteren
Blog 3 Roy v. Hesteren
Blog 4 Roy v. Hesteren
Blog 5 Roy v. Hesteren
Blog 6 Roy v. Hesteren
Blog 7 Roy v. Hesteren
Blog 8 Roy v. Hesteren
Blog 9 Roy v. Hesteren
Blog 10 Roy v. Hesteren
Blog 11 Roy v. Hesteren
Zr.Ms. Evertsen
Northern Archer