Marinefoto Maandag 75

Bookmark and Share
Door: Laatst aangepast: 04-06-2012

Marinefoto maandag
USS Iwo Jima wordt omringt door huizenhoge mist in de Atlantische Oceaan. (Foto: US Navy)

Huizenhoog
De Landing Helicopter Docks (LHD's) van de Amerikaanse marine zijn volgens de Amerikanen geen vliegkampschepen. Dit zijn schepen gespecialiseerd in amfibische operaties en bovendien te klein voor het kenmerk "aircraft carrier". Typisch een geval van "in Amerika is alles groter", want deze S-size bootjes zouden in het kleine Europa wel degelijk vliegkampschepen zijn.
Zo waren de drie Britse vliegkampschepen van de Invincible klasse 209 meter lang. En zij konden 22 vliegtuigen/ heli's kwijt. De Wasp LHD's herbergen zo'n 26 vliegtuigen/ helikopters en zijn ruim 44 meter langer!Natuurlijk hangt de naam ook af van de rol en de extra mogelijkheden die de Wasp klasse biedt dankzij het dok waar landingsvaartuigen en hovercrafts in kunnen. Maar het zegt wel iets over de grootte die de VS gewend zijn als het om eten drinken marineschepen gaat.

Want met die ene keer 253,2 meter lengte zijn we er niet. De Wasp klasse bestaat namelijk uit een onvoorstelbare 8 schepen. Acht! Dat Spanje en AustraliŽ dus nu respectievelijk 1 en 2 LHD's bouwen die de kern van de vloot en de nieuwe vlaggenschepen en de nieuwe kapitale schepen blablabla gaan vormen. Peanuts.
En dat ItaliŽ sinds kort de Cavour, een heus vliegkampschip van 244 meter met ruimte voor 20 vliegtuigen/ helikopters, heeft toegevoegd aan de vloot is eigenlijk ook niets wat aantallen betreft vergeleken met die Amerikaanse vloot van 8 vestzak-vliegkampschepen.

Vergis je niet. Behalve de 8 Wasps heeft de US Navy ook nog 10 echte vliegkampschepen van de Nimitz klasse. Met hun 333 meter lengte en ruimte voor 90 vliegtuigen/ heli's zijn deze weer echt een maatje groter dan de gemiddelde vliegkampschip klasse buiten de VS. Al deze 18 "vliegkampschepen" worden vervangen. De eerste LHD van de Wasp klasse, USS Wasp dus, werd in 1989 in dienst gesteld. De jongste (USS Makin Island) maakte het gezin in 2009 compleet. De America klasse komt vanaf 2013 in de zeeŽn bij u in de buurt.

Met de Wasp klasse torent de US Navy dus huizenhoog boven alles en iedereen uit. Op deze foto letterlijk. Want zou deze USS Iwo Jima door een gemiddelde Nederlandse woonwijk varen, dan zou je vanaf het dak van een gemiddeld huis zo het vliegdek kunnen aanraken. Het vliegdek bevindt zich namelijk zo'n krappe 7 meter boven de waterlijn, en op 15 januari 2010 was dat precies genoeg om boven de huizenhoge mist uit te kunnen steken.Wat is Marinefoto Maandag?
Iedere maandag staat een briljante, super bijzondere, heel vreemde of zeldzame marinefoto in de spotlights. Of een gewone foto met een bijzonder verhaal erachter. Dat kan een foto zijn uit het heden of verleden. Zolang het maar over de marine gaat!

Klik hier voor eerdere Marinefoto Maandagen.

Heb je zelf foto's, tips of ideeen? Mail ze naar ons! Kijk dan ook even naar deze voorwaarden.Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Flickr
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Marinefoto Maandag overzicht

Gerelateerde artikelen
Waspklasse
Nimitz vliegkampschepen
Cavour vliegkampschip
Juan Carlos I vliegkampschip
Invincible vliegkampschepen

Nieuwe vliegkampschepen
USS Kearsage naar LibiŽ
USS Essex helpt Japan