Marineschepen.nl
 
   
 

'Aanvaring Grieks en Turks fregat'


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 12-08-2020 | Laatst aangepast: 12-08-2020


Meerdere Griekse defensiemedia berichten vanavond dat een Grieks S-fregat in botsing is gekomen met een Turks MEKO-fregat van de Barbarossaklasse. De schade zou beperkt zijn. Het Griekse ministerie van Defensie ontkent, Turkse media melden vooralsnog niets.

Limnos
S-fregat HS Limnos, gebouwd door de Schelde in Vlissingen eind jaren '70 en in 1982 in dienst gesteld in Griekenland. (Foto: Griekse marine)

Onder andere de websites Armyvoice.gr en Defencereview.gr melden op basis van bronnen dat het Griekse fregat HS Limnos en met TCG Kemalreis in aanvaring zijn geweest. De schade aan het Griekse fregat zou licht zijn, de berichten over schade aan het Turkse fregat variŽren.Het is nog onbekend wat er precies is gebeurd. Een verhaal is dat het Turkse en Griekse fregat elkaar raakten toen de Limnos dichter bij de OruÁ Reis wilde komen en het Turkse fregat dat wilde verhinderen.

Opvallend is dat eerder vanavond de Griekse minister-president Kyriakos Mitsotakis nog in een televisietoespraak had gewaarschuwd voor een ongeluk op zee met zoveel marineschepen in een klein gebied.

Was het toeval? Het officiŽle antwoord vanuit de Griekse defensie is dat niets wijst op een aanvaring. Toch zeggen de eerder genoemde websites, met doorgaans goede bronnen binnen de Griekse marine, dat er weldegelijk een incident is geweest. Het incident zou gisteren al hebben plaatsgevonden, maar volgens de websites willen Turkije en Griekenland niet dat het incident wordt opgeblazen.Volgens Armyvoice.gr zou dit al het tweede incident zijn deze week. Eerder zou het S-fregat HS Nikiforos Fokas in een soortgelijke situatie zijn beland met een Turks fregat. De Nikiforos Fokas was samen met HS Kanaris de eerste fregatten die op de OruÁ Reis af waren gestuurd.

De drie S-fregatten zijn in de jaren '70 Nederland gebouwd. De Limnos is direct van de werf aan Griekenland geleverd en de Nikiforos Fokas voer eerder als Hr.Ms. Bloys van Treslong voor de Nederlandse marine, de Kanaris is de oude Van Brakel.

Opvallend is dus dat de oude Nederlandse fregatten, ondanks hun leeftijd, tot de voorhoede van de Griekse vloot horen.

Kemalreis
Barbarosklasse-fregat TCG Kemalreis werd in 2000 in dienst gesteld. Het schip is van Duitse makelij en maakt deel uit van de MEKO-familie. Ook Griekenland beschikt over deze schepen van Blohm + Voss. (Foto: Diego Quevedo Carmona/ CC BY-SA 3.0)

Incidenten op zee
Over incidenten op zee is niet al te lang geleden een lijvig boek verschenen (het niet erg leesbare Incidents at Sea). Vooral tijdens de Koude Oorlog kwamen Amerikaanse en Sovjetmarineschepen namelijk met elkaar in aanraking, maar dat gebeurt nog altijd tussen . Een aanvaring tussen fregatten van Griekenland en Turkije is dus zeer wel denkbaar, ook het onbevestigde verhaal dat een fregat de doorvaart wil versperren door het weg te duwen of er voor te gaan liggen. Dit is in het verleden vaker voorgekomen. Recent zou een Venezolaans marineschip een cruiseschip hebben willen wegduwen, dat liep niet goed af.


Bijna-aanvaring in 2019 tussen Amerikaans en Russisch marineschip.

Zorgelijk
Dat er ťťn, misschien wel twee, incidenten zijn geweest in de eerste twee dagen sinds de spanning zo hoog is opgelopen, zegt veel over de situatie op zee waar we zo weinig over hebben gehoord. Aanvankelijk leek het er op dat beide landen de vloten naar zee hadden gestuurd, maar wel afstand bewaarden. Nu blijkt dus dat de schepen elkaar erg dicht hebben genaderd, blijkbaar is er ook aan boord van de schepen een zekere mate van agressie.

De kans op een conflict is daardoor toch groter.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Griekse en Turkse vloten voor derde dag tegenover elkaar

Liveblog - Spanningen in EgeÔsche zee tussen Griekenland en Turkije

Crisis Griekenland - Turkije weer terug

Turkse vloot terug naar haven maar oplossing conflict niet in zicht

'Clash Griekse en Turkse marines op laatste moment afgewend'

Turks fregat in Grieks vizier

Oplopende spanningen rond LibiŽ

Confrontatie tussen Griekse en Turkse marineschepen om eiland