Marineschepen.nl
 
   
 

Minister Bijleveld: Evertsen gaat naar Zwarte Zee en Zuid-Chinese Zee


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 03-05-2021 | Laatst aangepast: 03-05-2021


Het Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr.Ms. Evertsen dat samen met de Britse taakgroep om de Oost zal gaan, gaat zowel de Zwarte Zee als de Zuid-Chinese Zee in. Dat meldt minister van Defensie Ank Bijleveld vanmiddag aan de Tweede Kamer.

Evertsen
Zr.Ms. Evertsen op archiefbeeld. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Het schip vertrekt op 22 mei uit Den Helder om zich aan te sluiten bij de Carrier Strike Group (CSG). "CSG. Begin december staat de terugkeer van het Nederlandse schip gepland. De deelname aan de CSG biedt Nederland een unieke mogelijkheid om in een dergelijk internationaal verband, samen met andere (NAVO) partnerlanden, te oefenen. Zr.Ms. Evertsen zal hierbij een bijdrage leveren aan de luchtverdedigingstaak binnen het vlootverband. Het Nederlandse schip is gereed en geschikt om deze taak uit te voeren", schrijft Bijleveld in een brief van vanmiddag.Bijleveld benadrukt verder dat de Evertsen onder het tactisch commando van de Britse eskadercommandant valt. "De Commandant der Strijdkrachten (CDS) behoudt tijdens de inzet het uiteindelijke commando over de Nederlandse eenheid. Eventuele risico's voor deelname aan de reis zijn in de afweging van de Nederlandse bijdrage meegenomen, maar worden op basis van de huidige informatie beperkt en acceptabel geacht."Zr.Ms. Evertsen zal tijdens de reis de Zwarte Zee in gaan om daar een patrouille uit te voeren en om "een aantal havens te bezoeken". Eerder was bekend geworden dat een Brits fregat en een Britse destroyer de Zwarte Zee in zouden gaan. In die regio liep enkele weken geleden de spanning hoog op door een opbouw van Russische eenheden.

Waar de spanning nog altijd oploopt, is de Zuid-Chinese Zee. Ook daar zal de Evertsen doorheen varen. Dat was wel verwacht, maar nog niet formeel bekend gemaakt. Nu dus wel: "Op de heen- en terugweg naar Japan vaart Zr.Ms. Evertsen door de internationale wateren van de Zuid-Chinese Zee. In deze internationale wateren geldt de vrijheid van navigatie, ook voor marineschepen. De Straat van Taiwan ligt niet op de geplande route."

Het LCF zal havens in India, IndonesiŽ, Singapore, Zuid-Korea en Japan aandoen, zo meldt Bijleveld. Daarnaast wordt het Nederlandse bedrijfsleven en diplomaten bij havenbezoeken betrokken, indien mogelijk. "Nederland zal op diplomatiek niveau zoveel mogelijk bij deze havenbezoeken aansluiten, voor zover de restricties die gelden in het kader van de Covid-19 pandemie dit toelaten. Tevens wordt er gekeken naar manieren om de industrie bij een aantal havenbezoeken te betrekken. De exacte planning van de reis en het aantal havenbezoeken wordt nog uitgewerkt, hierop kan niet vooruit worden gelopen. Zodra dit kan zal ik de Kamer hierover informeren."

Zr.Ms. Evertsen zal eind mei vertrekken, vliegkampschip HMS Queen Elizabeth vertrok afgelopen zaterdag al uit Portsmouth voor de oefening Joint Warrior. Aan boord zijn inmiddels de acht F-25B gevechtsvliegtuigen: acht Britse en tien Amerikaanse. Na die oefening zal het eskader gaan opformeren, met als verste doel van de reis: Japan.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

LinkedIn

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Meer details recordreis Evertsen

Britse schepen naar Zwarte Zee

Van Speijk tegen de kant

Evertsen in dok, bijna klaar voor reis

Brits eskader vertrekt in mei

Evertsen toch naar Japan

China waarschuwt Britten

Evertsen bereidt zich voor

Nederlands fregat naar Oost?