Marineschepen.nl
 
   
 

Zondag op tv: docu over reis Brits vliegkampschip en Nederlands fregat naar de Oost


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 16-01-2023 | Laatst aangepast: 16-01-2023


De BBC zendt zondag de eerste aflevering uit van een documentaireserie over vliegkampschip HMS Queen Elizabeth en de Carrier Strike Group waar zij in 2021 onderdeel van uitmaakte. Filmmaker Chris Terrill was acht maanden lang aan boord van de Queen Elizabeth, tijdens de reis naar onder andere Japan en Guam. De serie ‘The Warship: Tour of Duty’, bestaat uit zes afleveringen en gaat zondag om 22:00 uur Nederlandse tijd in première.

HMS Queen Elizabeth
HMS Queen Elizabeth met op de achtergrond USS The Sullivans. (Foto: SGT Petronilla/ Zr.Ms. Evertsen)

Aandacht voor de bemanning
De nieuwe serie richt zich vooral op de mens aan boord, waaronder de 350 leden van de US Marines, terwijl de Queen Elizabeth de reis van 20.000 mijl maakt van Portsmouth naar de Zuid-Chinese Zee en verder richting het oosten. Uit de trailer blijkt dat er beelden zijn gemaakt van de bemanning door het hele schip in uiteenlopende situtaties; van spannende momenten op de brug en in de commandocentrale tot een diner in de longroom en een feestje in een van de verblijven. Er zijn zelfs beelden vanuit de cockpit van de F-35B.De gemiddelde leeftijd van de bemanning is slechts 24 jaar. Een zeer groot deel van de 1.600 koppen tellende mannen en vrouwen aan boord was nog nooit eerder op zee geweest. De serie licht een paar opvallende individuen uit. Zo is er aandacht voor zowel het jongste als het oudste bemanningslid.HMS Queen Elizabeth werd tijdens deze reis ondersteund door verschillende schepen van bevriende landen. Een van deze schepen was het Nederlandse LCF Zr.Ms. Evertsen, van De Zeven Provinciënklasse. De kans is groot dat er tijdens de serie ook beelden van dit Nederlandse marineschip langs zullen komen.Derde serie over HMS Queen Elizabeth
Het is de derde keer dan Chris Terril een documentaire maakt over het grootste schip van de Britse Royal Navy. De eerdere documentaires heetten ‘Britain’s Biggest Warship’ en ‘Britain’s Biggest Warship : Goes to Sea’ en gingen over het proces dat de Queen Elizabeth aflegde van de scheepswerf naar de indienststelling en de eerste overzeese reis naar de Verenigde Staten in 2018.

Terrill geeft, tegenover de BBC, zelf aan dat dit zijn interessantste project tot nu toe was: “Ik heb veel films aan boord van marineschepen van de Royal Navy gemaakt, maar deze serie was het meest opwindend, verrassend, uitdagend en bevredigend van mijn hele carrière. Niemand van ons kwam als dezelfde persoon terug vergeleken met toen we vertrokken. Het was een voorrecht om deze levens veranderende missie met de kijkers te delen.”

Tijdens het verblijf van Terrill vond er een incident plaats met een F-35B gevechtsvliegtuig. Uit de trailer van de serie blijkt dat het Britse ministerie van Defensie geen bezwaar heeft gemaakt tegen het uitzenden van beelden van dit incident.

Het vliegtuig ging op 17 november 2021 verloren, doordat er problemen waren bij het opstijgen. De vlieger kwam er tijdens zijn aanloop op het dek van de Queen Elizabeth achter dat de motor onvoldoende kracht gaf. Hij of zij probeerde in eerste instantie het opstijgen af te breken, maar had hier geen tijd meer voor en besloot de schietstoel te gebruiken. Het vliegtuig belandde vervolgens in De Middellandse Zee, waar het na een kort verblijf aan de oppervlakte naar de bodem zonk.

Help je Marineschepen.nl?
Met jouw donatie kan Marineschepen.nl -onafhankelijk- nieuws- en achtergronden blijven publiceren.
Of scan deze QR-code met je telefoon.
QR

Meer info over donaties aan Marineschepen.nl lees je op de donatiepagina.

De uitdaging
Tijdens de opnames van The Warship: Tour of Duty hield het coronavirus de wereld nog in zijn greep. Dit was dan ook de grootste uitdaging tijdens het filmproces. Zo waren er weinig mogelijk voor het schip om havens te bezoeken.

De serie is opgenomen voordat de Russische invasie van Oekraïne begon, maar toch spelen de internationale spanningen al een rol. Zo is in de eerste aflevering te zien hoe de Queen Elizabeth in de Middellandse zee geschaduwd wordt door Russische schepen. In de trailer is ook te zien hoe de bemanning omgaat met onaangekondigde Russische gevechtsvliegtuigen, wiens acties als dreigend worden gezien door de Britten.

Later dit jaar volgt ook een Nederlandse serie, op Videoland, over dezelfde reis van het eskader.

The Warship: Tour of Duty: vanaf zondag 22 januari 22:00 uur BBC 2.

Tobias Auteur: Tobias Kappelle
Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.


comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

HMS Queen Elizabeth

Evertsen weer in Zuid-Chinese Zee

Eskader bezoekt Japan

Zes Chinese schepen rond ons eskader

Eskader in Zuid-Chinese Zee

Defender en Evertsen lastiggevallen door Russen

Eskader Middellandse Zee in