Marineschepen.nl
 
   
 

Weer incidenten tussen Griekse en Turkse marineschepen


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 14-08-2020 | Laatst aangepast: 14-08-2020


Gisteren hebben zich weer incidenten op zee voorgedaan, zo melden Griekse defensiemedia. Er zou een ernstigere confrontatie zijn geweest tussen een Grieks fregat en de Turkse eenheden rond het onderzoeksschip OruÁ Reis. Ook zijn er berichten over detectie van een Turkse onderzeeboot in Griekse wateren nabij Athene. De berichten zijn niet bevestigd.

Kemalreis en OruÁ Reis
Het Turkse fregat TCG Kemalreis voor onderzoeksschip OruÁ Reis. (Foto: Turkse marine)

Nadat eerder deze week een Turks fregat en een Grieks fregat elkaar raakten, zou gistermiddag volgens de Griekse defensiewebsite Armyvoice.gr een nog ernstigere confrontatie op zee hebben plaatsgevonden tussen de Grieken en het Turkse verband rond de OruÁ Reis en de twee zeeslepers. Een Grieks fregat zou zo dicht bij de Turkse zeesleper Cengiz Han zijn gekomen dat de sleper twee keer moest uitwijken. Ondertussen werd volgens de Griekse website de OruÁ Reis "gehinderd" door een Griekse onderzeeboot, wat dat precies inhoudt is niet bekend.Daar kwam bij dat toen het Griekse fregat de Turkse schepen bleef lastigvallen, een Turks fregat electronic countermeasures (ECM) inzette tegen het Griekse fregat. Armyvoice.gr schrijft bovendien dat de "elektronische systemen van het Griekse fregat werden uitgeschakeld". Dat laatste is echter onwaarschijnlijk. Bekend is dat de Turkse fregatten onlangs een modernisering van hun systemen voor elektronische oorlogvoering hebben ondergaan. Zo heeft de oude Thales Ramses plaats gemaakt voor de Ares 2-NC van het Turkse bedrijf Aselsan. Dergelijke systemen zijn echter vooral bedoeld om, bij offensieve inzet, om radars te storen. Als het incident daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, dan zal dus vooral de Griekse radars zijn gestoord.

Wat aan de andere kant wel weer voor het incident spreekt, is de opmerkelijke bewegingen van de zeesleper, zoals dit door de AIS-transponder is verzonden.

AIS
Tweemaal veranderde de Cengiz Han drastisch van koers. (Beeld: Marinetraffic, via Armyvoice.gr)Marineschepen.nl heeft Armyvoice.gr vanmiddag geprobeerd te bereiken voor een nadere toelichting, maar vooralsnog no joy.Onderzeeboot gedetecteerd
De Grieks-Turkse confrontaties speelden zich de afgelopen dagen af op de high seas. Dichter bij de Griekse kust, in de EgeÔsche zee, zouden militaire eenheden van beide landen elkaar ook hebben ontmoet.

Volgens de Griekse website Pronews.gr werd gisteren een onbekende onderzeeboot gedetecteerd door "detectiesystemen" van de Griekse marine, een paar mijl uit de kust van Evia en Andros. Deze eilanden liggen ten oosten van Athene. Mogelijk beschikt Griekenland in deze regio over een netwerk van hydrofoons.

Twee S-70B-6 Aegean Hawk en een AB-212 onderzeebootbestrijdingshelikopters werden ingezet om de onderzeeboot op te sporen. Met behulp van dipping sonar slaagde de AB-212 er in om de onderzeeboot te vinden, waarna toegesnelde oppervlakteschepen het contact overnamen.

Volgens het bericht ging het om een Turkse Type 209 onderzeeboot. Zowel Turkije als Griekenland beschikken over deze onderzeeboten van (nu) tkMS. De Griekse 209's (Type 209 1100 en 209 1200) stammen uit de jaren '70, Turkije opereert met Type 209 1200 uit de jaren '70 en '80, maar ook met acht Type 209 1400 uit de periode 1994 - 2007. Beide landen hebben ook de nieuwe Type 214 aangeschaft, de Griekse boten varen al, de Turkse zijn nog in aanbouw.

Onzekerheid
Hoewel inmiddels met enige zekerheid is vast te stellen dat er dinsdag een aanvaring heeft plaatsgevonden tussen Griekse en Turkse fregatten, is moeilijk te achterhalen of deze berichten kloppen. Er blijft onzekerheid over de juistheid van de berichten.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Turks onderzoeksschip verder, Grieken en Fransen oefenen

Aanvaring Grieks en Turks fregat

Griekse en Turkse vloten voor derde dag tegenover elkaar

Liveblog - Spanningen in EgeÔsche zee tussen Griekenland en Turkije

Crisis Griekenland - Turkije weer terug

Turkse vloot terug naar haven maar oplossing conflict niet in zicht

'Clash Griekse en Turkse marines op laatste moment afgewend'

Turks fregat in Grieks vizier

Oplopende spanningen rond LibiŽ

Confrontatie tussen Griekse en Turkse marineschepen om eiland