Marineschepen.nl
 
   
 

Marinedagen 2022: deze schepen zijn te bezoeken


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 21-06-2022 | Laatst aangepast: 21-06-2022


Lang was onduidelijk welke schepen tijdens de Marinedagen 2022 te bezoeken zijn. Vanmiddag heeft de Koninklijke Marine de lijst met schepen vrijgegeven. De editie van 2022 is helaas beperkter en soberder van opzet dan we gewend zijn. Er zullen acht schepen open zijn, maar geen onderzeeboot.

Bay class
RFA Mounts Bay is de meest opvallende gast van de buitenlandse schepen. Hier is het schip te zien in het Caribisch gebied terwijl het noodhulp levert na de verwoestende passage van orkaan Irma. (Foto: Royal Fleet Auxiliary)

Voor het eerst in vijf jaar zullen de deuren van de Nieuwe Haven weer open zwaaien voor het publiek. Tijdens deze editie van de Marinedagen zal het publiek de vloot en het Korps Mariniers kunnen zien in een tijd van nieuwe investeringen. Van een extra feestelijke terugkeer van het grote Helderse evenement is echter geen sprake. Deze editie heeft een soberder en beperkter karakter. De marine heeft er voor gekozen om de twee dagen in verband met de oorlog in OekraÔne minder feestelijk te maken. Daarnaast is er een verhoogde waakzaamheid in verband met dezelfde oorlog op defensieterreinen in Nederland (Alert state A) en dat staat in contrast met open dagen. Maar vijf jaar geen Marinedagen heeft de organisatie van het evenement ook wat roestig gemaakt, zo heeft Marineschepen.nl begrepen.Toch kunnen de bezoekers genieten van diverse schepen die te bezoeken zijn. Al gaat het vooral om schepen van de Nederlandse marine. De meest opvallende buitenlandse gast is eenvoudig aan te wijzen: het Britse zusje van de Rotterdam, RFA Mounts Bay.

De schepen op een rij:

Zr.Ms. Rotterdam (Landing Platform Dock)

Zr.Ms. Holland (patrouilleschip, Hollandklasse)

Zr.Ms. Tromp (fregat, De Zeven ProvinciŽnklasse)

Zr.Ms. Schiedam (mijnenjager, Alkmaarklasse)

Zr.Ms. Mercuur (torpedowerkschip)

• RFA Mounts Bay (Landing Platform Dock, Bayklasse, UK)

BNS Bellis (mijnenjager, Flowerklasse, BelgiŽ)

• BNS Primula (mijnenjager, Flowerklasse, BelgiŽ)Er zullen overigens wel meer schepen in de haven liggen, maar die zijn niet open voor publiek.

De Onderzeedienst is normaliter een belangrijke trekpleister tijdens de Marinedagen en de vroegere Vlootdagen. Lange rijen vormen zich voor een paar minuten aan boord van deze mysterieuze eenheden. Tijdens deze editie zijn de onderzeeboten echter -voor het eerst- niet toegankelijk voor publiek.

Wel zal er een SAR-helikopter bij de kustwacht-demo's zijn voor een show in de lucht. Of er nog meer vliegende eenheden zullen aansluiten, is nog niet zeker. De marine levert weliswaar personeel voor de NH90-helikopters, maar de helikopters vallen onder het Defensie Helikopter Commando.

Niet de gedroomde line-up
Marineschepen.nl dook in oktober van vorig jaar de archieven in om te kijken naar de voorgaande edities. Talloze bijzondere schepen deden de haven aan, en de vraag die Marineschepen.nl stelde was dus: welk schip zou jij willen zien in 2022? De meeste lezers wilden graag een Amerikaans of Zweeds marineschip bezoeken. Helaas komt er geen Ticonderoga of Visby naar Den Helder. Een lichtpuntje is de Mounts Bay, want een Brits schip stond op de derde plaats van het wensenlijstje.

Het thema van de Marinedagen is Workforce of the future. Hopelijk is er, op kleinere schaal, ook wat te zien van de toekomstige Nederlandse marineschepen. Daar moet de workforce van de toekomst immers op werken.

De Marinedagen 2022 staan gepland op zaterdag 9 en zondag 10 juli in Den Helder.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Marinedagen 2017

Marinedagen 2015

Marinedagen 2013

Marinedagen 2011