Marineschepen.nl
 
   
 

Geen Marinedagen, maar hier kan je toch schepen bezoeken


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 27-06-2024 | Laatst aangepast: 28-06-2024


Wil je in een jaar zonder Marinedagen toch marineschepen bezoeken, denk je misschien in eerste instantie aan de Wereldhavendagen in Rotterdam. Daar moet je nog even geduld voor hebben. Voor de Zeehavendagen in Amsterdam en de Belgian Navy Days in Zeebrugge is dat anders: de Zeehavendagen worden dit weekend georganiseerd en de Belgian Navy Days volgend weekend.

JWIT
Zr.Ms. Johan de Witt op archiefbeeld nabij Texel. Het 176 meter lange schip is heeft een dok, met daarin ruimte voor landingsvaartuigen. Deze landingsvaartuigen kunnen voertuigen en mariniers aan land zetten. Er is ruimte voor twee grote LCU's of vier kleinere LCVP's (voor personen). Het schip biedt plaats aan 33 tanks of 170 pantserwagens. Lees hier meer over Zr.Ms. Johan de Witt. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Vrijdagmiddag wordt amfibisch transportschip Zr.Ms. Johan de Witt aan de Passengers Terminal in Amsterdam verwacht. Het schip zal vervolgens snel de deuren openen voor publiek. Toegang is mogelijk vanaf de ingang van de Passengers Terminal en (gratis) kaartjes moeten vooraf gereserveerd worden. De organisatie van de Zeehavendagen belooft een tour van een uur door de Johan de Witt. Op vrijdag begint de eerste rondleiding om 14:00 uur, zaterdag en zondag om 10:00 uur. Om 16:30 uur start de laatste tour.Zr.Ms. Johan de Witt
Het is niet de eerste keer dat het amfibisch transportschip aan de PTA ligt. De eerste keer was in maart 2007 toen het LPD na de bouw vanuit Vlissingen op weg was naar het eerste bezoek aan thuishaven Den Helder. Inmiddels heeft het schip vele zeemijlen afgelegd, onder andere richting de Indische Oceaan en het Caribisch gebied.

JWIT
Zr.Ms. Johan de Witt in 2007 op de plaats waar het dit weekend ook ligt, achter het Nederlandse schip ligt het (inmiddels gesloopte) Britse vliegkampschip HMS Ark Royal (Invincibleklasse). (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

De Johan de Witt voer, als amfibisch transportschip en varend commandoplatform, uiteraard veelvuldig richting het noorden. Zo deed het schip in februari in die rol mee aan de grote oefening Nordic Response (onderdeel van Steadfast Defender). De Johan de Witt is net terug uit de Oostzee, waar het schip tijdens Baltops als stafschip fungeerde en meerdere amfibische landingen leidde. Afgelopen weekend lag JWIT nog in Kiel.

Zr.Ms. Johan de Witt is nu 17 jaar in dienst en werd in 2022 en 2023 gemoderniseerd. Dit schip wordt samen met de Rotterdam en de patrouilleschepen in het volgende decennium vervangen door zes Amfibische Transportschepen.

Andere activiteiten tijdens de Zeehavendagen
De Amsterdamse Zeehavendagen draaien niet om de Johan de Witt, er zijn tal van andere dingen te doen en te zien. We richten ons even speciaal op de marine-getinte activiteiten.

Zo is er een rondvaart van twee uur mogelijk met voormalig marineduikvaartuig Nautilus (1965-1992). Het bezoekerscentrum van de NDSM, de werf waar o.a. Frieslandklasse onderzeebootjagers en Van Speijkklasse fregatten werden gebouwd, is geopend. Op zaterdag en zondag geeft voormalig plaatsvervangend commandant van het Marine Etablissement Amsterdam een rondleiding over 'het Marineterrein'.

Heb je nog niet genoeg gehoord over het Marineterrein? In de maritieme stadswandeling over de Oostelijke Eilanden (waar Kattenburg deel van uit maakt) duikt gids Adrie Doorneveld dieper in op de geschiedenis van de werven. Want behalve de marinewerf op Kattenburg, had de VOC een eind verderop een eigen werf. Deze rondleidingen worden op zaterdag en zondag gegeven.

Zondag is de voormalige ondiepwatermijnenveger Mahu een groot deel van de dag open voor publiek.Belgian Navy Days
Na zes jaar organiseert de Belgische marine weer de Navy Days. De deuren van de Marinebasis in Zeebrugge staan voor deze Belgische marinedagen open op zaterdag 6 en zondag 7 juli 2024.

Waar vorige edities van de Navy Days verbluffende 'line-ups' kenden (zoals een Arleigh Burkeklasse destroyer in 2016), zijn het aantal en type schepen van deze editie bescheiden.

De schepen die de organisatie verwacht:
  • Zr.Ms. Holland (patrouilleschip, Hollandklasse, NL)
  • HMS Tyne (patrouilleschip, Riverklasse, UK)
  • NFM Almak (opleidingsschip, Frankrijk)
  • Bellis (mijnenbestrijdingsvaartuig, Asterklasse, BelgiŽ)
  • Crocus (mijnenbestrijdingsvaartuig, Asterklasse, BelgiŽ)
  • Pollux (patrouillevaartuig, Polluxklasse, BelgiŽ)
  • Libťration (hulpschip, Marinekadetten)
  • Sirius (multifunctioneel schip, Vlaams Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust)
  • Zeemeeuw (havensleper, mogelijkheid tot gratis rondvaart)
Bovenstaande schepen zijn te bezoeken, maar er is meer, zoals demonstraties brandbestrijding, demo's met militaire honden en zijn er fly-by's.

Bezoekers zijn welkom van 10:00 tot 17:00 uur.

Wereldhavendagen
Nederlandse marineschepen zijn de afgelopen jaren ook open geweest tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. Welke schepen dit jaar open zijn, is nog niet bekend. Het jaarlijks terugkerend evenement vindt plaats op vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 september 2024.

Marinedagen 2024?
In 2024 organiseert de Koninklijke Marine geen Marinedagen, dat werd eind 2023 bekendgemaakt. De volgende editie zou plaatsvinden in 2025, maar die gaat niet door, liet Defensie onlangs weten. In 2026 zouden geen Marinedagen worden gehouden, dus de volgende Marinedagen staan voor 2027 gepland.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Navy Days 2018

Navy Days 2016