Marineschepen.nl
 
   
 

Britse torpedobootjager HMS Diamond haalt drone neer


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 16-12-2023 | Laatst aangepast: 16-12-2023


De Britse torpedobootjager HMS Diamond (Type 45) heeft een drone afkomstig van Houthi-rebellen uit de lucht geschoten. Dag maakte de Britse minister van Defensie vanmiddag bekend. De Diamond is sinds kort in de Rode Zee.

HMS Diamond
HMS Diamond is een van de zes Type 45-torpedobootjagers. De schepen zijn ontworpen voor luchtverdediging en varen met de S1850M-radar, een "SMART-L" in een Brits jasje, zoals de ontwerper dat noemde. De raketten zijn Aster 15 (later te vervangen door Sea Ceptor) en Aster 30 in de SYLVER A50-lanceerinrichting met 48 cellen. Voor het aanwijzen van doelen hebben de schepen de BAE Systems Insyte Sampson multi-function, dual-face active array radar (radar in de bol op de mast). (Foto: Britse marine)

Opnieuw hebben Houthi-rebellen vanuit Jemen een aanval uitgevoerd op koopvaardijschepen in de Rode Zee. In de ook voor Nederland belangrijke zeeroute slaagden de rebellen er gisteren nog in een containerschip in brand te schieten. Eerder kaapten de Houthi's ook schepen en vielen ze marineschepen aan.De aanval van gisteren leverde voor de Houthiís geen treffer op. Volgens de Britse minister van Defensie Grant Shapps werd een drone gericht op een van de koopvaardijschepen uitgeschakeld door de torpedobootjager HMS Diamond.De Diamond deed dat met een Aster-raket als onderdeel van het Sea Viper-systeem. Het was de eerste keer dat Sea Viper werd ingezet in een ernstsituatie. Sea Viper is ontwikkeld om geavanceerde en snelle doelen te onderscheppen. De drones die de Houthi's lanceren, vliegen langzaam en zijn voor een modern wapensysteem geen match.

Het was niet de eerste Aster-lancering in deze situatie. Onlangs lanceerde het Franse fregat FS Languedoc al Aster-raketten op drones.

De Diamond verliet op 22 november de thuishaven in Portsmouth en voer donderdag 14 december door het Suezkanaal. Twee dagen later moest het dus al in actie komen.

Ook Zr.Ms. Holland is in verband met het conflict tussen IsraŽl en Hamas op pad gestuurd, dat schip ligt zo'n 2500 kilometer naar het noorden van de wateren waar de Houthi-aanvallen plaatsvinden. De Holland is in afwachting van inzet om hulp te verlenen aan de bevolking van Gaza en doet dat nabij Cyprus.

Bescherming
Meerdere rederijen, waaronder Nederlandse, hebben door de aanvallen besloten hun schepen via Kaap de Goede hoop te laten omvaren. Directeur van de Nederlandse redersvereniging KVNR Annet Koster, pleitte gisteren bij de NOS nog voor "militaire actie en begeleiding".

Vanuit de VS wordt gezocht naar een maritieme coalitie om schepen te beschermen en om een signaal te sturen naar de rebellen.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Languedoc schiet weer drones stuk

Frans fregat haalt drones neer

Amerikanen schieten drones uit de lucht

Amerikaanse destroyer haalt weer drones neer

USS Carney schoot raketten neer