Marineschepen.nl
 
   
 

Marine houdt Russisch onderzoeksschip in Noordzee 'in de gaten'


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 20-10-2023 | Laatst aangepast: 20-10-2023


Het nieuwe Russische onderzoeksschip Evgeniy Gorigledzhan, dat ontwikkeld is voor spionagedoeleinden onder water, is nu enkele dagen actief op de Noordzee. Het Ministerie van Defensie zegt de zaak "goed in de gaten" te houden, maar zegt ook "vanwege operationele reden geen uitspraken te doen over de wijze waarop" de Russische activiteiten worden gevolgd.

Evgeniy Gorigledzhan
Het oceanografisch onderzoeksschip Evgeny Gorigledzhan, Project 02670, passeerde begin deze week de Grote Belt-brug. (Foto: Kurt Pedersen/ Under Broen)

Dinsdagmiddag voer de Evgheni Gorigledzhan de Noordzee in, nadat het schip tijdens de eerste reis na indienststelling de Oostzee had verlaten. De Gorigledzhan zette na binnenkomst in de Noordzee AIS uit waardoor niet meer te zien is waar het schip zich precies bevindt. Vlak voor de AIS-transponder uitgezet werd, was nog wel een kleine koerswijziging naar het zuiden, richting de Nederlandse wateren zichtbaar. Nog altijd kon het gaan om slechts een passage door de Noordzee voor activiteiten in bijvoorbeeld de Atlantische Oceaan. De Gorigledzhan is echter niet in Het Kanaal gespot.Woensdagochtend stelde Marineschepen.nl vragen aan Defensie over het Russische schip en of de Koninklijke Marine het schip ook volgde. Tot vanochtend bleef het stil, het antwoord is dus vooralsnog dat deze zaak in de gaten gehouden wordt. Daarmee is dus niet gezegd dat een Nederlands marineschip de Russen ook echt volgt.Dat betekent niet dat er verder helemaal geen mogelijk relevante informatie is. Eerst was er een Canadese Aurora (aangepaste P-3 Orion) die dinsdagavond kort rondjes vloog boven de mogelijke positie van de Gorigledzhan, toen nog ten westen van Denemarken. Woensdagmiddag was een Britse P-8 Poseidon actief boven de Noordzee ten westen van Nederland en Noord-Holland. En gisteren voer patrouilleschip Zr.Ms. Holland geruime tijd rondjes nabij een windmolenpark en internetkabels.

Holland
De tracks van de Holland zoals die uitgezonden werden via AIS, in de Britse EEZ. (Bron: Marinetraffic.com)

Of de Gorigledzhan ook in het Nederlandse deel van de Exclusieve Economische Zone (EEZ) is of is geweest, is niet helemaal zeker. De tracks van de Holland lijken daar buiten te zijn, maar de Britse inzet was er binnen.

Mogelijk is er meer activiteit in de Noordzee. Gisteren werd het inlichtingenschip van de Russische marine Youri Ivanov gespot bij het verlaten van de Oostzee.

Zodra er meer informatie is, wordt dit artikel bijgewerkt.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Russisch spionageschip in Noordzee

Vladmirsky 12 dagen in NL EEZ

Vladimirsky langer in EEZ dan gedacht

Marine bevestigt escorteren Russisch spionageschip

Wat mag Nederland tegen de Vladimirsky?

Russisch spionageschip bijna week in EEZ

Wat kunnen de Russen onder water?

Russisch spionageschip voor NLse kust onderdeel sabotageprogramma

Admiral Vladimirsky in Nederlandse wateren

Russische interesse in windmolenparken