Marineschepen.nl
 
   
 

Verkoop M-fregatten en mijnenjagers aan Griekenland: intentieverklaringen getekend


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 29-10-2021 | Laatst aangepast: 29-10-2021


Nederland en Griekenland hebben woensdag een intentieverklaring ondertekend voor de verkoop van de twee laatste Nederlandse M-fregatten Zr.Ms. Van Speijk en Zr.Ms. Van Amstel. Een woordvoerder van Defensie Materieel Organisatie (DMO) bevestigt dat bericht na melding door Griekse defensiemedia.

intentieverklaring
De vertegenwoordiger van General Directorate for Defense Investments and Armaments (GDDIA), vice-admiraal (b.d.) A. Alexopoulos en D-DMO, vice-admiraal A.J. de Waard tijdens de ondertekening van de intentieverklaringen. (Foto: Defensie)

Update van zondag 31 oktober in nieuw artikel. Marine over verkoop aan Griekenland: "dringend behoefte aan fregatten"

Zoals bekend koos Griekenland in september voor drie Franse FDI-fregatten, plus een optie voor drie korvetten ter vervanging van hun tien oude Nederlandse S-fregatten. De verkoop van Nederlandse fregatten door Damen was daarmee van de baan, maar de Grieken bleven geïnteresseerd in de M-fregatten.



Afgelopen juli vroeg Marineschepen.nl directeur DMO vice-admiraal Arie Jan de Waard naar de verkoop van de M-fregatten aan Griekenland. De Waard antwoordde toen dat Nederland bekend is met de Griekse en Chileense interesse, maar dat de schepen een belangrijke rol hebben in onderzeebootbestrijding. De Grieken wilden de schepen snel kopen, maar de marine wil geen gat in de onderzeebootbestrijdingscapaciteit, zo legde De Waard uit. En de nieuwe fregatten, ASWF genaamd, laten nog even op zich wachten. Daarmee leek de verkoop aan Griekenland voorlopig van de baan.

Op Prinsjesdag verscheen echter het Defensie Projectenoverzicht en daar stond een opvallende zinsnede: "De M-fregatten zijn vanaf medio 2025 operationeel niet meer nodig vanwege de instroom van de nieuwe vaartuigen uit het project ‘Vervanging M-fregatten’." Opvallend omdat de ASW-fregatten vertraagd zijn en pas in 2028-2029 worden verwacht, zoals uit hetzelfde document bleek. Op vragen die Marineschepen.nl stelde aan DMO over deze zin, kwam geen antwoord.



Afgelopen weken gonsde het al in de Griekse defensiemedia: de Griekse marine is en blijft geïnteresseerd in de aankoop van de Nederlandse M-fregatten. De vraagprijs voor de M-fregatten zou 80 miljoen euro per stuk bedragen. België betaalde 115 miljoen en Portugal 120 miljoen, maar dat was in 2005 en 2006.

Vanochtend kwamen berichten via @D__Mitch uit Griekenland dat op 27 oktober beide landen een intentieverklaring hebben getekend voor de verkoop van de twee M-fregatten en zes Alkmaarklasse mijnenjagers.
DMO bevestigde deze ondertekening desgevraagd aan Marineschepen.nl.

Van Amstel
M-fregat Zr.Ms. Van Amstel. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

M862
Mijnenjager Zr.Ms. Zierikzee. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

De Griekse interesse in mijnenjagers kwam dit voorjaar aan het licht. In een reactie op vragen van Marineschepen.nl bevestigde Defensie toen dat een Griekse delegatie naar "de mijnenjagers is komen kijken". Dat gebeurde echter vooruitlopend op het te koop zetten van deze Tripartite-schepen. De zes schepen zijn namelijk nog in dienst en Nederland ontvangt vanaf 2025 tot en met 2030 de vervangende schepen.

Het is nog onbekend wat een verkoop betekent voor de kleine Nederlandse vloot, die gebukt gaat onder een terkort aan personeel en tekort aan geld. Nederland heeft momenteel zes fregatten en zes mijnenjagers. Van de twee M-fregatten is de Van Amstel momenteel actief, de Van Speijk ligt vanwege personeelstekort tegen de kant. Ook een mijnenjager ligt om dezelfde reden stil.

Update
Defensie laat Marineschepen.nl vanmiddag weten dat de ondertekening plaatshad in Brussel, afgelopen woensdag 27 oktober. In de twee intentieverklaringen is afgesproken dat "Nederland en Griekenland de mogelijkheid tot de verkoop" van de acht schepen "gaan onderzoeken."

Gaat de marine de M-fregatten nog voor de komst van de ASW-fregatten uit de vaart halen? Dat is niet waarschijnlijk, maar uitgesloten lijkt het ook niet. "Het streven is om de verkoop van de fregatten zo dicht mogelijk te laten aansluiten op de instroom van de ASWF'en, want CZSK heeft aangegeven in principe geen gat in de onderzeebootbestrijdingscapaciteit te zullen accepteren", antwoordde een woordvoerder van DMO vanmiddag.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Grieken kiezen Franse fregatten

Een M-fregat tegen de kant

Nog geen besluit over verkoop

Grieken willen ook mijnenjagers

M-fregatten in voorstel verkoop

9 vragen over verkoop aan Griekenland

Gesprekken over verkoop fregatten

Chili en Griekenland willen M-fregatten