Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. Tromp naar Rode Zee, inzet Karel Doorman wordt nog onderzocht


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 08-03-2024 | Laatst aangepast: 08-03-2024


Vanmiddag heeft het kabinet besloten tot het sturen van het Luchtverdedigings- en Commandofregat (LCF) Zr.Ms. Tromp naar de Rode Zee te sturen. De inzet van het schip is geen verrassing, maar het was wachten tot formeel akkoord uit de ministerraad en dat kwam vanmiddag. Ook het Joint Support Ship (JSS) Zr.Ms. Karel Doorman zal mogelijk die kant op gaan.

Tromp
Zr.Ms. Tromp op archiefbeeld. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Eind januari was al duidelijk dat, ondanks dat er nog geen formeel besluit was genomen, de Tromp ingezet zou worden in de Rode Zee. Immers, het schip zou door de Rode Zee varen, op weg naar de Zuid-Chinese Zee als onderdeel van een wereldreis. Door de Rode Zee varen zonder deel uit te maken van een missie, zou internationaal onmogelijk uit te leggen zijn.
Over mogelijke inzet van de Karel Doorman werd half februari bekend.



Zr.Ms. Tromp vertrekt morgen voor een wereldreis via de Zuid-Chinese Zee, Hawaï en het Panamakanaal. De Rode Zee stond dus al op het programma van de Tromp, maar het schip zal daar nu langer blijven, zo schrijft demissionair minister van Defensie Kajsa Ollongren vanmiddag aan de Kamer. Het plan is dat de Tromp er nu 25 dagen blijft. Dat heeft gevolgen voor het vaarprogramma van de reis.



Het schip zal aansluiten bij de Amerikaanse operatie Prosperity Guardian, maar het schip zal ook de EU-missie steunen en associated support leveren. "Dat houdt in dat het schip niet onder het bevel van de operatie valt, maar wel informatie deelt en op verzoek ondersteuning levert", schrijft Ollongren.

Zr.Ms. Tromp zal niet alleen richting de Rode Zee varen; zondag vertrekt het Belgische M-fregat BNS Louise-Marie uit Zeebrugge. De schepen zullen al oefenend richting het conflictgebied gaan.

De Tromp zal in september terugkeren in Den Helder.

Tromp
Schets van de route van de Tromp, gebaseerd op de informatie die nu voorhanden is. In stippellijnen mogelijke routes om bij te dragen aan de genoemde missies. (Kaart: Simplemaps.com/ bewerking: Marineschepen.nl)

Dreiging
In de brief aan de Tweede Kamer meldt Defensie dat de Tromp "zal worden ingezet in een hoog geweldsspectrum". Tot op heden hebben vrijwel alle westerse marineschepen in de Rode Zee te maken gehad met een aanval die moest worden afgeslagen. De inzet van de Tromp is net als voor veel marineschepen, zoals de Duitse minister van Defensie tijdens een bezoek aan boord van het fregat Hessen al zei, de gevaarlijkste in tijden.

Zr.Ms. Tromp heeft SM-2 raketten tegen dreigingen op grote afstand, ESSM-raketten tegen dreigingen op middellange afstand en kan de Goalkeeper inzetten als doelen zich dichtbij bevinden.

Tijdens diverse anti-piraterijmissies hebben Nederlandse marineschepen het vuur moeten openen op piraten en hun schepen, maar wapeninzet tegen luchtdoelen is sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer voorgekomen. Geleide wapens zijn pas sinds de jaren zestig in gebruik bij de marine (de Terrier aan boord van de kruiser Hr.Ms. De Zeven Provinciën). Nog nooit heeft een Nederlands marineschip een raket gelanceerd in een oorlogssituatie. Dat is tijdens oefeningen al wel vele malen gebeurd. "De eenheid is getraind om met de hieruit volgende risico’s om te gaan", schrijft Ollongren dan ook.

De Tromp zal bovendien niet het enige schip zijn met de combinatie van APAR en SMART-L. Ook het Deense schip Iver Huitfeldt en de Hessen hebben deze systemen en zijn in het gebied. De Hessen was het eerste schip dat dit systeem in een ernstsituatie inzette. Bij die eerste inzet bleek nog niet alles op orde aan boord van het Duitse schip; de SM-2 raketten misten doel. Dat probleem bleek aan boord van het schip te zijn en dat is, zo liet de Duitse marine weten in een verklaring, opgelost.

Karel Doorman
Zr.Ms. Karel Doorman, met de voorste Goalkeeper zichtbaar. Waar het nieuwe kanon wordt geplaatst, is niet bekend gemaakt. Maar de voorste positie van de Goalkeeper is een logische. (Foto: Koninklijke Marine)

Karel Doorman
Deelname van de Karel Doorman wordt nog door het kabinet onderzocht. Dat schip zal als bevoorradingsschip dienst gaan doen, als het daadwerkelijk die kant op gaat. Lees hier meer over de Doorman als tanker in dat gebied.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.




comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Waarom Nederland een bijdrage zal leveren in de Rode Zee
Tromp vertrekt in maart

Tromp in 2024 door Zuid-Chinese Zee

Tromp naar Pacific

In '24 weer schip naar Oost

Elke 2 jaar schip naar Oost