Marineschepen.nl
 
   
 

Jaaroverzicht 2014 (foto's)


Laatst aangepast: 31-12-2014

Afscheid van de Zuiderkruis en de Amsterdam, de binnenkomst en de eerste missie van de Karel Doorman, de nucleaire top in Den Haag, Russische marineschepen op de Noordzee. Het zijn een paar van de hoogte- en dieptepunten op marinegebied in 2014. Er is weer veel gebeurd en veel is snel voorbij gegaan. Daarom een terugblik op 2014 vanuit marineperspectief.

Januari 2014
Zeven Provinciën
Op 26 januari 2014 vertrokken Zr.Ms. Evertsen en Zr.Ms. Zeeland uit de nieuwe haven. De Evertsen ging naar de Golf van Aden in het kader van piraterijbestrijding en de Zeeland naar het Caribisch Gebied. Hier wordt Zr.Ms. Evertsen de Nieuwe Haven uit geholpen door marinesleepboot Gouwe (Lingeklasse). (Foto: Ron Damman/ Newdeep.nl)



nieuwe sleepboten
In januari bestelde de Defensie Materieels Organisatie (DMO) drie nieuwe sleepboten bij Damen. (Foto: Damen)

Februari 2014
Standard Missile
Zr.Ms. De Zeven Provinciën, Zr.Ms. Van Speijk en Zr.Ms. Holland waren drie weken in Noorse wateren in het kader van Northern Archer 2014 deel 1. Marineschepen.nl voer mee met De Zeven Provinciën en maakte een reportage over het schip en vooral de raketlanceringen. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

vaarwel Zuiderkruis
Hoewel de Zuiderkruis in 2012 uit dienst was gesteld, verliet het op 21 februari 2014 voor het laatst de haven van Den Helder. Bestemming: sloop in Turkije. Een triest einde. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Maart 2014
HMAS Canberra
Op 3 maart 2014 begon de nieuwe Australische helikoptercarrier Canberra aan de proefvaart. De twee schepen van de Canberraklasse zijn de grootste Australische marineschepen ooit. (Foto: Australische marine)

Krim
Begin 2014 stond in het teken van de crisis in Oekraïne en het conflict op de Krim. De Oekraïense marine was direct betrokken bij het conflict maar had geen schijn van kans. (Foto: NAVO)

Karel Doorman
Op 8 maart doopte minister van Defensie Jeanine Hennis de Karel Doorman in Vlissingen. Het schip was nog lang niet af, maar het streven was wel om het JSS in september over te dragen aan Defensie. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

India
Bij de Indiase marine zal men blij zijn dat 2014 voorbij is. Dat had men ook bij 2013. Twee jaren die in het teken moesten staan van hoogtepunten (een nieuw vliegkampschip en de nieuwe lokaal gebouwde nucleaire onderzeeboot), werden twee jaren van dieptepunten. In acht maanden hadden maar liefst twaalf grote incidenten plaats. Op de foto INS Vikramaditya, voor het eerst in Indiase wateren. Het in Rusland gebouwde schip kende vele problemen. (Foto: Indiase marine)

Truxtun
Door het conflict tussen Oekraïne en Rusland maakten ook buurlanden rond de Zwarte Zee zich zorgen. De NAVO begon in maart met de eerste 'geruststellingen' door er te oefenen met marines van NAVO-landen Roemenië en Bulgarije. (Foto: Amerikaanse marine)

NSS
Slaapt Obama op een vliegkampschip voor de Nederlandse kust? Dat was voor velen de grote vraag voorafgaand aan de nucleaire top in Den Haag op 24 en 25 maart. Dat was niet zo, maar de Koninklijke Marine zorgde wel voor de beveiliging vanuit zee. Marineschepen.nl voer mee met Zr.Ms. Holland. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)



NSS
Eind maart hadden twee grote maritieme oefeningen plaats: één bij Schotland en één bij Zuid-Korea. Maar liefst zes Nederlandse marineschepen deden mee aan Joint Warrior, de oefening in Schotse wateren. (Foto: Amerikaanse marine)

April 2014
Onder Zee
Geen groot nieuws, maar wel iets om niet te vergeten: de serie Onder Zee. Op 5 april werd de eerste aflevering van de acht-delige reality serie over een Nederlandse onderzeeboot vertoond op RTL7. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Zumwalt
Begin april werd de revolutionaire Amerikaanse destroyer Zumwalt gedoopt. Een bizar schip. Maar er was meer. Het eerste schip van de Americaklasse, bestaande uit 11 vliegkampschepen, werd overhandigd aan de marine. (Foto: Amerikaanse marine)

De crisis rond Oekraïne was het begin van nieuwe spanningen tussen Rusland en de NAVO. Op 12 april werd de Amerikaanse destroyer USS Donald Cook lastiggevallen door een Su-24 Fencer van de Russische marine. Op zich een vrij onschuldig incident, maar onderdeel van een reeks incidenten.

Sigma
In Soerabaja, Indonesië, werd de kiel gelegd van het eerste SIGMA fregat voor de Indonesische marine. Het fregat is de eerste van een klasse bestaande uit twee schepen, gebouwd door Damen Schelde Naval Shipyards. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Makkum
Eind april stoomde het permanente mijnenbestrijdingsflottielje SNMCMG1, met onder andere Zr.Ms. Makkum, op naar de Baltische staten in de Oostzee. Formeel was het een geruststellende maatregel van de NAVO na de crisis op de Krim, maar de oefening bij Letland was al langer gepland. (Foto: NAVO)

Mei 2014
Russisch eskader
Op 8 mei verscheen, voor het eerst in 20 jaar, een groot Russisch eskader op de Noordzee. Onder leiding van het vliegkampschip Admiral Kuznetsov voer het door de Nederlandse Economische Exclusieve Zone. Dat mag ieder schip, maar normaal gesproken wordt een dergelijk vlootverband door de marine gevolgd. Trots had Zr.Ms. De Zeven Provinciën een paar dagen eerder melding gemaakt van het detecteren van de Russen toen ze in de Golf van Biskaje voeren, maar op de Noordzee was geen Nederlandse oorlogswimpel te zien. De Koninklijke Marine had geen schepen en/ of bemanningen beschikbaar om de Russen te escorteren. Dat leverde veel verontwaardigde reacties op. Het nieuwsbericht op Marineschepen.nl werd op 1 dag 12.000 keer gelezen; een record in 2014. (Foto: Britse marine)

Zeven Provinciën
Op 25 mei kwamen bij een aanslag in Djibouti-stad drie mensen om het leven en raakten 20 personen gewond. Onder de gewonden bevonden zich zes bemanningsleden van Zr.Ms. De Zeven Provinciën. Het fregat was daar voor aanvang van de anti-piraterijmissie. De Zeven koos die avond nog zee. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Brazilië
Bij de beveiliging rond het WK voetbal in Brazilië was ook de Braziliaanse marine betrokken. Voorafgaand aan het WK oefenden fregatten, vliegtuigen en helikopters op diverse scenario's, waaronder een terroristische aanslag op boorplatforms voor de kust. Tijdens het toernooi zette Brazilië 57.000 militairen in. (Foto: Braziliaanse marine)

Juni 2014
Karel Doorman
Iedere schroefomwenteling van de Karel Doorman was groot nieuws. Dat was het zeker op zondag 22 juni 2014. Op die dag begon het JSS aan de langverwachte proefvaart. (Foto: Peter Stroo/ Stroo's weblog)

Juli 2014
Karel Doorman
Op 1 juli was de Karel Doorman voor het eerst in Den Helder. Een kippenvelmoment voor velen. Commandant van de Doorman KTZ Peter van den Berg zei na de eerste periode op zee: "En ik moet zeggen dat nu zo'n anderhalve week verder, we eigenlijk een schip hebben dat al bijna al af is." Niemand wist dat het schip een paar maanden later al z'n eerste missie zou doen. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Queen Elizabeth
Nog zo'n reus. Op 4 juli doopte koningin Elizabeth de nieuwe Britse carrier HMS Queen Elizabeth, het grootste en langste Britse marineschip in de geschiedenis. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Nieuwe onderzeeboten
Nieuwe Nederlandse onderzeeboten. Anderhalf jaar geleden was je uitgelachen, of uitgehuild -afhankelijk van wie je tegenover je had-, maar sinds september 2013 mag er over worden gesproken. Dat leidde in juli 2014 tot een bijzonder interview met de Groepsoudste Onderzeedienst KTZ Hugo Ammerlaan, die zeer uitgebreid zijn visie gaf op de nieuwe boten. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Dat kunnen wij ook, moeten de Russen hebben gedacht. Maar dan meer. Eind juli werd de kiel gelegd van twee Russische nucleaire onderzeeboten, eerder in 2014 waren er al twee in dienst gesteld.

Venezuela
Eind juli lieten Venezolaanse marineschepen Aruba schrikken. Tussen Aruba en Venezuela was een diplomatieke rel ontstaan over de arrestatie van een Venezolaanse diplomaat. In het weekend van de besprekingen over de arrestatie, verschenen de marineschepen aan de horizon en brachten onder andere de Hoofdofficier van Justitie aan het schrikken. (Foto: Venezolaanse marine)

Augustus 2014
Jan Mayen
Op 16 augustus arriveerde Zr.Ms. Zeeland bij Jan Mayen, het vulkaaneiland 500 km boven de poolcirkel. Doel van de reis was een wetenschappelijke expeditie en het vervangen van de gedenksteen die Hr.Ms. Nautilus in 1930 had geplaatst. De bemanning van de Zeeland had al enige tijd uitgekeken naar de reis, maar werd -net als vele marinecollega's- in diepe rouw gedompeld toen een week voor vertrek commandant KLTZ Giel van Hoorn onverwachts overleed. Van Hoorn werd voor de reis vervangen door KLTZ Wiggert Vooijs (foto), de commandant van Zr.Ms. Friesland. (Foto: Zr.Ms. Zeeland)

Amsterdam
Na 19 jaar heeft de Amsterdam de Koninklijke Marine verlaten. In augustus voer Marineschepen.nl mee tijdens één van de laatste reizen. Vanuit de Middellandse Zee werden drie artikelen geschreven en ontzettend veel foto's gemaakt. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

September 2014
Walrus
Onderzeebootoperaties zijn geheim, maar het Reformatorisch Dagblad meldde op 23 september dat Zr.Ms. Walrus naar de Oostzee was vertrokken om de 'Russen' te bespieden. PR-stunt of niet, het was wel een interessant bericht. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

CZSK
Nieuwe Commandant Zeestrijdkrachten. Op 26 september droeg vice-admiraal Matthieu Borsboom het commando over de marine over aan luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk. De commando-overdracht in Den Helder werd zoals gebruikelijk omlijst met veel ceremonieel. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Oktober 2014
Stockholm
Koude Oorlog deel 2. Onderzeebootpaniek in Stockholm op 17 oktober. Het was een ontspannen vrijdagmiddag in de Zweedse hoofdstad, tot het bericht kwam dat een Russische onderzeeboot was gespot in de archipel. Het begin van een week lang zoeken, speculeren en wazige foto's. Het meest vreemde bericht was wel dat de onderzeeboot niet Russisch, maar Nederlands moest zijn volgens diverse media. Dat bleek uiteraard onzin. (Foto: KLTZ Jos Oppeneer, commandant Zr.Ms. Evertsen)

Karel Doorman
De Karel Doorman bestond op 8 maart uit staal en elektriciteitskabels die als slierten spaghetti uit het plafond kwamen. Eind oktober was men hard aan het werk voor de eerste missie. Marineschepen.nl had een exclusief interview met de commandant KTZ Peter van den Berg. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)



November 2014

Met de Krimcrisis kwam de Mistralcrisis. Die is als volgt samen te vatten: wel, niet, wel, niet, wel, misschien niet, alleen als. Niet. Ondanks de uitnodigingen die Russische officials hadden ontvangen voor de overdracht op 14 november, bleef het die dag stil. De Russische helikoptercarrier Vladivostok werd door Frankrijk niet geleverd.

Karel Doorman
Op 18 november kwam de Karel Doorman aan in Freetown, Sierra Leone. De volgende ochtend werd begonnen met het lossen van de eerste hulpgoederen voor het door ebola getroffen land. (Foto: LTZ Mark van der Zijde)

Makkum
Op 24 en 25 november schaduwden Zr.Ms. Makkum en BNS Castor het Russische marineschip RFS Kaliningrad. Russische marineschepen verschijnen vaker op de Noordzee en worden sinds mei steeds begeleid. (Foto: @YorukIsik)



December 2014
Russische onderzeeboot
Eind november en begin december zochten NAVO eenheden intensief naar een onbekende onderzeeboot bij Schotland, nadat een periscoop was gezien. Britse fregatten, Amerikaanse, Franse en Canadese maritieme patrouillevliegtuigen zochten naar de (Russische?) sub. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Jan Jaap van Rijn
Half december publiceerde Marineschepen.nl het exclusieve interview met Jan Jaap van Rijn, ontwerper van de Walrusklasse, en Piet van Hal. Voor het eerst wordt uitgebreid met de ontwerper teruggeblikt op de ontwikkeling van de vier Nederlandse onderzeeboten. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Amsterdam/ Tacna
Voormalige Nederlandse marineschepen waren eind december aan het werk in de wateren van Indonesië, Griekenland en Peru. Ex-Hr.Ms. Van Galen en ex-Hr.Ms. Van Kinsbergen werden ingezet, ex-Zr.Ms. Amsterdam werd feestelijk ontvangen als nieuwe aanwinst. (Foto: Peruaanse marine)

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Dossiers

Gerelateerde artikelen